Statlige føringer er styringsdokumenter fra staten som legger føringer for tjenester og arbeid i Malvik kommune. Kommunene er lokale, politiske enheter som har fått ansvar for forvaltning og tjenesteyting, og må forholde seg til gjeldende lover og retningslinjer, både nasjonalt og internasjonalt
Lover, forskrifter, rundskriv og veiledere fra staten legger føringer for de tjenester som tilbys og arbeid som utføres i Malvik kommune. Staten peker også på satsningsområder og kommer med råd og veiledning til hvordan løse de utfordringer kommunene står ovenfor. Nedenfor vil noen av de mest aktuelle for arbeidet vårt med utsatte barn og unge bli presentert.
Barnekonvensjonen
Barnekonvensjonen er en internasjonal avtale som beskytter barns rettigheter.
FNs barnekonvensjon ble vedtatt av FNs generalforsamling 20. november 1989 og trådte i kraft 2. september 1990. Barnekonvensjonen utgjør et helt sentralt felles utgangspunkt for arbeid med og for barn i verden. Barnekonvensjonen er en avtale mellom nesten alle land i verden. Der står det om hvordan alle barn i verden skal ha det. Norge har underskrevet barnekonvensjonen og gjort den til norsk lov. Barnekonvensjonen gir barn egne rettigheter, for eksempel rett til skole, helsehjelp, lek og fritid. En viktig rettighet er at barn skal bli hørt i saker som gjelder dem.
Forskrifter
Forskrifter må ha hjemmel i gyldig lov, og kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Forskriften må holde seg innenfor lovhjemmelen, og må ikke være i strid med andre lover; i så fall vil den ikke kunne gjøres gjeldende. I tillegg må forskriften kunngjøres for å ha rettslig virkning (Jusleksikon.no)
Forskrift om fastlegeordning i kommunene
Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator
Forskrift om individuell plan etter helselovgivningen og sosialtjenesteloven
Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjon og skolehelsetjenesten
Forskrift om kommunens plikt til å sørge for øyeblikkelig hjelp og døgntilbud
Forskrift om medvirkning og tillitsperson
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
Rundskriv
Barn og unges fritidsmiljø og deltakelse
Deltakelse og innflytelse fra barn og unge
Forebyggende innsats for barn og unge
Samarbeid mellom barneverntjenesten og psykiske helsetjenester til barnets beste
Meld. St. 6: Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO
Meld. St. 19: Folkehelsemeldinga – Gode i liv i et trygt samfunn
Veiledere og retningslinjer
En veileder kan inneholde én eller flere retningslinjer for håndtering av spesifikk problematikk innen et fagområde. Nasjonale veiledere utarbeides av Helsedirektoratet.
Det foreligger en rekke faglige anbefalinger, veiledere og retningslinjer som gjelder på Barne- og familiefeltet. Vi fremstiller i listen under de mest sentrale, men Regjeringen.no har en komplett oversikt.
Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge – Nasjonal faglig retningslinje
Retningslinje for samarbeid mellom barneverntjenesten og NAV-kontoret
Forholdet mellom barnevernloven og barneloven
Fra bekymring til handling- En veileder om tidlig intervensjon på rusområdet
Til barnsbeste-samarbeid mellom barnehage og barnevern
Veileder om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinatorer
Menneskerettighetene
Det er norske myndigheters ansvar å sørge for at menneskerettighetene til innbyggerne i landet blir overholdt. Staten har både plikt til å ikke bryte menneskerettighetene selv, og til å forebygge og forhindre at innbyggerne bryter hverandres menneskerettigheter. Denne beskyttelsesplikten er ekstra sterk ovenfor sårbare grupper som barn, eldre, funksjonshemmede og minoriteter.